Historia

Det finns få hundar som drar så mycket uppmärksamhet till sig som en Staffordshire Bullterrier.
Rosenöronen, det patenterade Staffe-smilet och de karakteristiska rörelserna är några av rasens unika kännetecken.

Staffordshire Bull Terriern har sitt ursprung i kolgruvedistriktet Black County som nu täcker området kring Staffordshire, Birmingham och Midlands.
Då dessa områden var väldigt tättbefolkade och med mycket barn var kraven höga på en pålitlig hund allrahelst mot barn. Alla individer som visade tendenser till aggressivitet gentemot människor togs bort omedelbart och rasen kallas i sitt hemland för ”The Nanny Dog”.
Staffen är således avlad för tillgivenhet, lojalitet och vänlighet och de största användningsområdena är utställning och sällskap, men rasen passar också utmärkt till agility, lydnadsträning och spår.

1935 godkändes namnet Staffordshire Bull Terrier av Engelska Kennelklubben och 1943 fanns 2456 Staffar registrerade i England.
Några av de mest framstående avelshanarna mellan 1935-1937 var Vindictive Monty med 35 avkommor, Jim the Dandy med 30 avkommor och Game Lad med 25. Under hela perioden 1935-1943 fanns det hundar med över hundra avkommor så som Ch Gentlemens Jim med hela 108 avkommor. Vindictive Monty finns även under denna period med på top tio listan med 50 avkommor.
Kravet för inmönstring var inget annat än att hunden skulle uppfylla standardens krav. På denna bas är vår Stafforshire Bull Terrier byggd.

Den nya rasen blir snabbt populär, kanske beroende på likheten med den typ av korsningar som var så vanliga över hela England men nu alltså rumsren med namn, standard och tävlingstillstånd. Staffen var en arbetarhund, en hund för ”vanligt” folk.
I mitten av 1990-talet registrerades 15.000-16.000 valpar per år och till detta kommer att många valpar säljs oregistrerade som “pets”.

Staffordshire Bullterrier är en oerhört tillgiven och vänlig hund som finner sig väl tillrätta i alla miljöer. Genom sin låga, breda profil skiljer den sig från de andra “bull”-raserna och upplevs aldrig hotande och det översvallande kroppsspråket, där alla kroppsdelar deltar, avväpnar den mötande omedelbart.
Den är absolut pålitlig och även om ungarna slåss och leksakerna ryker i luften så är det under en Staffes värdighet att deltaga på annat sätt än att lägga sig i vägen. När det gäller att kela och kramas är de fullfjädrade och om man inte aktar sig blir man tvättad ordentligt av deras rejäla tunga!
Det är inte svårt att förstå smeknamnet “Nanny Dog”. Hundarna är mycket nyfikna av sig och mycket lättlärda om än något envisa.
Minnet är utmärkt och det som en gång är inlärt sitter som berget. Ibland “tröttnar” dock en Staffe och man möts av en blick som fritt översatt betyder “släng dig i väggen”. Då gör man klokast i att sluta!

Staffordshire Bullterrier är fysiskt mycket starka och tåliga men man måste se upp med deras stora förmåga att inte visa smärta eller obehag. En Stafford har alltså lika ont som andra hundar men visar det inte på samma sätt. Klokt är därför att ofta se över sin hund efter “småskavanker”.
Sträng kyla klaras inte så bra för den korta pälsen sätter vissa gränser, likaså är kallt strilande höstregn inget favoritväder.

Rasen har ingen specifik rassjukdom utan kan generellt sägas vara mycket frisk. Tikarna, grunden i all uppfödning, är utmärkta mammor med alla naturliga instinkter kvar.
Sammanfattningsvis kan Staffords karaktäriseras som en särpräglad familjehund.